Beverse Feesten 24 t/m 28 augustus ’16

Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016

Meer acts en meer comfort op 11de Internationaal Straattheaterfestival Beveren

Voor de elfde keer op rij wordt samen met de Beverse Feesten het Internationaal Straattheaterfestival georganiseerd. Drie dagen lang kan u genieten van internationaal straattheatertalent. Naast Vlaamse en Belgische topartiesten, ontvangen we dit jaar ook artiesten uit Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië, Ierland, Duitsland, Chili, Burundi en Canada.

Het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen staat garant voor grappige, indrukwekkende en speelse wandelacts. Op en rond de Boerenmarkt geven opnieuw nationale en internationale toppers present.

Op vrijdagavond trekken de eerste walking acts rond vanaf 17 uur. Vaste acts zijn te bewonderen tussen 18 en 23 uur. Op zaterdag presenteren we straatacts in de Warande en Vrasenestraat van 14 tot 18 uur. Daarna verhuizen enkele acts naar de Boerenmarkt waar de reuzenbarbecue van de Chiro plaats vindt en naadloos overgaat in de 2de editie van Spiegelbeeld. Op zondagnamiddag kleuren vaste acts en walking acts het centrum van 14 tot ongeveer 19 uur (slotact).

50 acts gratis te bewonderen

Om een nieuw elan te geven aan de avondmarkt van de Beverse Feesten besloot het gemeentebestuur in 2006 om te starten met straattheater. Het initiatief kende een overdonderend succes en groeide uit tot een niet meer weg te denken onderdeel van de Beverse Feesten.

Zo bieden we dit jaar bijna 50 acts aan. Kenmerkend voor ons straattheaterfestival is dat alle acts gratis worden aangeboden en toegankelijk zijn voor mindervaliden. Een bijkomende troef is dat bij regenweer een aantal voorstellingen kunnen uitwijken naar de sporthal van de Broederschool. Na het succes van vorig jaar krijgt ons festival voor de 2de keer een verlengstuk binnen de muren van de gevangenis.

Het steeds toenemende succes is mede het gevolg van de medewerking van de plaatselijke verenigingen, handelaars en niet in het minst de niet te onderschatten inbreng van de vele gemeentelijke medewerkers en vrijwilligers. Tevens werkt het straattheaterfestival met andere binnenlandse en buitenlandse straattheaterfestivals
samen om buitenlandse artiesten gezamenlijk te boeken om de prijs van de acts en verplaatsings- en verblijfskosten te drukken.

Beveren is nu een vaste waarde in de wereld van het straattheater. Het kan rekenen op een trouw en enthousiast publiek, waar straatartiesten, onder meer omwille van het warm onthaal, tevreden op terugkijken. Daarom komen zij ook telkens opnieuw graag terug.

Investeren in publiek

Het publiek wordt ieder jaar groter. Het festival lokt ook steeds meer mensen van buiten Beveren naar onze gemeente. Daar is de organisatie zeer verheugd over maar vooral ook dankbaar. Daarom werd besloten om dit jaar extra te investeren in “ons publiek”.

Na een eerder toevallige en bescheiden test vorig jaar zal de speelplaats van de Broederschool volop ingeschakeld worden als speelplek voor maar liefst 10 voorstellingen van 6 verschillende acts. Voor het eerst wordt een tribune gehuurd die op de speelplaats voor een beter comfort moet zorgen voor de toeschouwers.

Bovendien werd het programma zo opgesteld dat er continu minstens 2 voorstellingen tegelijkertijd plaats vinden zodat het publiek gespreid wordt om te vermijden dat er teveel mensen tegelijkertijd dezelfde voorstelling bijwonen. Op de vuuract van vrijdag na worden alle voorstellingen ook herhaald zodat iedereen de mogelijkheid heeft om alle voorstellingen te zien.

Vanaf dit jaar zijn onze circa 30 medewerkers en vrijwilligers ook te herkennen aan hun blauwe polo en worden zij, naast logistieke steun begeleiders van artiesten, ook een mobiel aanspreekpunt. Ze krijgen ook een opleiding krijgen zodat zij vragen van toeschouwers zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.

Programma, bijkomende informatie en eventuele wijzigingen en aanpassingen kan u terugvinden op onze website www.straattheaterfestivalbeveren.wordpress.com en onze facebookpagina. 

Belgische premières

De affiche van het 11de Internationaal Straattheaterfestival oogt net zoals de vorige jaren opnieuw ijzersterk. We zijn dan ook zeer fier dat we ons publiek maar liefst vier Belgische premières kunnen aanbieden: op vrijdag Conquête Spéciale van Cie Tac O Tac (F) en El Mêtre van Jam (SP) en op zondag Sin Remite van Cia Jean Philippe Kikolas (SP) en Glof van Jam (SP).

Het volledige overzicht vind je in onze programmabrochure die werd opgesteld als een handige gids voor het publiek.

Wie zelf geen keuze kan maken uit het ruime aanbod willen we met deze persoonlijke top-10 graag een handje helpen:

1.    CIE. MARCEL ET SES DRÔLES DE FEMMES (F- SP) – Miss Dolly

De vier personages komen van God weet waar vandaan. Op de scène brengen Dolly, John, het meisje en Jimmy appels, humor, absurditeit, wind, een smoezelig liefdesverhaal, een verloren paard en … acrobatie van superhoge kwaliteit op luchtkader en Koreaanse portiek, in een ongelofelijk hoog tempo. Stuntwerk van het allerhoogste niveau dat ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achterlaat! Een voorstelling die letterlijk en figuurlijk
brokken maakt.

2.    CIE. TAC O TAC (F) – Conquête Spéciale

Belgische première

De verovering van de ruimte wordt gekenmerkt door moedige en vindingrijke personen: Icarus, Newton, Spoetnik, Armstrong. Maar als drie fantasten beslissen de meest prestigieuze mythe aan te vallen, wordt de verovering pas speciaal.  Na een ruimtewandeling in de “hemelse straten” ontdekken de avonturiers met hun ruimtetuig hun nieuwe planeet! Volg hen en “beland” zo op hun planeet voor de spetterende verkenning.

3.   
SUR MESURE (B, GB, FIN, AUS, SP, CH) – Fillage

Een versmelting tussen een multidisciplinaire circusgroep en een muziekkwartet. Een unieke combinatie van trampoline, acrobatie en jonglage begeleid door live muziek. Een energieke voorstelling over samenwerking, teamspirit en samen de sprong wagen naar een gemeenschappelijk doel en die bovendien de verlangens van het publiek prikkelt.

4.    CIE. 3 SECONDES (F) – Born To Be Wild

3 seconden: meer is niet nodig om problemen te krijgen. Minder is niet nodig om op zoek te gaan naar oplossingen. 2 tomeloze rockers zijn in naam van de Rock-‘n-Roll tot alles in staat. Wie neemt wie op sleeptouw in deze groeiende waanzin? Een dynamisch en opvallend duo!
1 koord verenigt hen in de lucht. Op een wulpse en acrobatische wijze verleggen ze hun grenzen op de tonen van de knarsende gitaarakkoorden!

5.   
CIA. JEAN PHILIPPE KIKOLAS (SP) – Sin Remite

Belgische Première

Een komische mimevoorstelling met een vleugje circus in een nostalgische sfeer. Sin Remite (“Geen Retouradres”) bespeelt de scène, de voorwerpen en het publiek. Met gebarenspel, jongleren, evenwicht, objecten en slapsticks brengt hij ons dichter bij een beroep dat elke keer verder van ons lijkt.

6.   
JAM (SP)

El Mêtre
Belgische première
Eén tafel, twee stoelen, een paraplu, een rek en een METER: “Komt dat zien. Ik nodig u uit in mijn wereld!” El Mêtre is een voorstelling die u meesleept in een wereld vol van fantasie, compliciteit, lach, liefde, emotie, spel en tederheid.

Glof
Belgische première
Een golfspeler en zijn caddy nemen de straten, balkons, pleinen en daken in om er golf te spelen. Je kan hem overal terugvinden op zoek naar holes en andere opportuniteiten om zijn slag te oefenen. Na dit parcours nadert hij de “final hole”, waar hij geruime tijd aan slag is. Volg deze golfspeler ook langs straten, pleinen en daken en bereik zo “the final hole”.

7.    MOVING FIRE ARTS (B-D-SP) – Mystic Fire Theater Spectacle

“Mystic Fire Theater” is een theatrale, magische en flamboyante vuurvoorstelling, gebracht in een artistieke en abstracte sfeer. De vijf artiesten combineren op een bijzondere wijze diverse spectaculaire vuurtechnieken met dans en drama. Een krachtige sfeer van aantrekken en afstoten, van verleiding en romantiek, van mannelijke kracht en vrouwelijke elegantie.

8.    CIE. ALBEDO (F) – Les Tony
De bodyguards Tony en Tony beschermen je tegen anderen en tegen jezelf. Volg hen!

9.    KARTJE KILO (B)

The Grass & the Furious

Crisis in de tuning! Dat laten Brandon en Bradley zich niet aan hun hart komen! Dus waarom niet een grasmachine tunen?

Hard Labeur

Wat deze twee heren NIET doen is werken! Deze straatvegers doen wel van alles, zolang dit maar geen inspanningen vergt!

10.  MARTIN FORGET (CAN – NL)

Space-Ci-Men

Deze vijf robots wandelen rond om de menselijke soort te leren kennen. Zij zijn nieuwsgierig: ze lopen achter je… Waar komen ze vandaan, wat willen ze??? Niemand weet het!!!

Padre Martinez

Padre Martinez is streng doch liefdevol en rechtvaardig. Hij wil ons in nauw contact brengen met de hemel …

Het volledige programma vindt u terug op www.straattheaterfestivalbeveren.wordpress.com.

Terug naar overzicht >
Leden Privacy Beleid